sâmbătă, 17 noiembrie 2012

STILURI IN IKEBANA

Cele mai cunoscute stiluri in Ikebana sunt Rikka, Nageire, Seika (Shoka), Moribana, Heika si Jiyubana (stilul liber sau free style).

Moribana, Nageire si Free style sunt stilurile caracteristice scolii SOGETSU!

MORIBANA

Este cunoscuta si sub numele de Ikebana moderna si se deosebeste foarte mult de stilurile traditionale. Se caracterizeaza prin cele trei componente de baza: Shin, Soe si Hikae. Exista si un al patrulea element, respectiv Yushi care semnifica "spatiul dintre elementele principale".

Florile se infing in kenzan, pentru fxarea in pozitia si sub unghiul dorit. Se acorda o pondere insemnata culorii, fara a se renunta insa la predominanta liniei in cadrul aranjamentului. Iar aranjamentele se realizeaza in vase joase.

Asadar, stilul Moribana se caracterizeaza printr-un puternic efect decorativ!

Iata cateva exemple de aranjamente in stil Moribana:






NAGEIRE

Aranjamentele concepute in acest stil se caracterizeaza prin simplitate si puritate.

Numele stilului provine din verbul "a arunca". Frumusetea acestui stil vine din dezinvoltura si caracterul improvizat, dispunerea materialului vegetal facandu-se in vase mai mult sau mai putin cilindrice, in unghiuri diferite, care sa reflecte cat mai bine cresterea naturala a plantelor.

Iata si o combinatie intre stilul Moribana si Nageire:



Si un exemplu din stilul Kakubana, caracterizat prin aranjamente facute doar din flori. Cel de-al treilea element, Hikae, se deosebeste de celelalte doua prin floare sau culoare. Acest stil se poate realiza cu: crizanteme, irisi, garoafe.



Asadar, majoritatea aranjamentelor florale Ikebana se caracterizeaza prin urmatoarele:
- predominanta liniei asuprea culorii si cantitatii;
- asimetria;
- prezenta triunghiului Cer-Om-Pamant;
- jocul dintre gol si plin;
- succesiunea anotimpurilor - trecerea timpului;
- taiatul sub apa a florilor (metoda inventata de japonezi pentru prelungirea vietii plantelor).






Un comentariu:

  1. mai bine ati invata putintica ...nu multa, gramatica romana...din cate stim, adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul pe care il determina: ori aici va intreb, substantivul determinant pentru "florilor" este "taiatul" sau "apa"?
    mai bine ati face corectura de rigoare....
    ca sa nu mai vorbim de faptul ca jigniti stilul Moribana, spunand ca "infigi florile in unghiul dorit"...gresit, complet gresit! whatever!

    RăspundețiȘtergere