marți, 3 septembrie 2013

Mimoza senzitiva (Mimosa pudica)

Mimoza senzitiva are frunzis delicat, asemanator cu al ferigilor, iar in iulie si august produce flori roz simpatice, cu aspect de pamatuf. Este originara din sudul Mexicului pana in America Centrala, Indiile de Vest, Hawaii, Fiji si Australia.

Mimoza senzitiva are o gama larga de denumiri populare, printre care "planta timida" sau "nu-ma-atinge". Are un mod ciudat de a tine la distanta potentialii pradatori: daca sunt atinse, frunzele sale se aduna si scot in evidenta tepii ascutiti, lucru suficient pentru a speria animalele erbivore care ar pofti la frunzele apetisante. Dupa aproximativ 30 de minute frunzele se deschid din nou.

Mecanismul de inchidere al frunzelor este atat de delicat si sensibil, incat planta isi poate lasa frunzele in jos daca este in bataia soarelui arzator. Planta trebuie ferita de aceste raze, mai ales daca este expusa pe pervaz. Noaptea frunzele se strang in mod automat.


Dimensiuni si crestere. In conditii potrivite, frunzele pot atinge 45 cm sau mai mult. Se potriveste cel mai bine in ghivece de 15 cm.
Vara produce grupuri de flori globuloase roz sau movulii, putin sau deloc parfumate.



Doctorul plantelor.

Frunze patate. Petele galbene de pe frunzele ce ulterior cad prematur sunt cauzate de paienjenii rosii. Acestia se inmultesc pe vreme calda, uscata, deci frunzele trebuie pulverizate frecvent pentru a creste umiditatea. Plantele infestate se pulverizeaza regulat cu un insecticid potrivit.

Frunze ingalbenite. Frunzele devin galbene in cazul fertilizarii insuficiente. Frunzele din varf sunt afectate primele. Platele trebuie fertilizate regulat.

Plante palite.  Platele se palesc datorita pamantului prea uscat sau udat prea des. Se verifica pamantul si se corecteaza problema.

Ingrijire. Are nevoie de multa lumina si umiditate. Taierea platelor nu este necesara, deoarece de regula acestea sunt aruncate toamna.

Udare&Fertilizare. Primavara si vara se uda regulat, iar in perioadele calde, secetoase, plantele trebuie pulverizate frecvent. Primavara si vara se fertilizeaza la 2-3 saptamani, cu ingrasamant lichid universal.

Planta perena tratata de regula ca anuala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu