duminică, 20 octombrie 2013

Violeta de Africa (Saintpaulia)

Cunoscuta si ca Violeta de Parma; cu putina atentie si udat moderat, se va simti excelent.

Desi practic infloreste tot anul, in perioada noiembrie-martie produce de regula mai putine flori.

Exista in nenumarate varietati, de la alba, roz, rosie, albastra si mov, pana la diferite nuante de lila. Florile pot fi simple (alcatuite din 5 petale), semi-batute sau batute.


Ingrijire

Violeta de Africa (Parma) este recunoascatoare pentru ingrijirea permanenta, oferind o avalansa de flori longevive. Totusi, atat timp cat i se asigura tipul de pamant potrivit, aceasta planta este nepretentioasa. Prefera pamantul afanat, bogat in nutrienti. Cel mai bun este amestecul de pamant de flori bogat in turba (sau inlocuitor).
Necesita o temperatura constanta.


Udare&Fertilizare

Nu suporta daca frunzele sau radacinile intra in contact cu apa rece, trebuie udata in farfurie, cu apa la temperatura camerei. Daca la 30 de minute mai ramane apa in farfurie, trebuie aruncata.
Prefera aerul umed, trebuie pusa pe o farfurie cu pietricele umede.
In perioada de crestere, se fertilizeaza la 2 saptamani, cu ingrasamant bogat in potasiu.



Conditii necesare

Nu suporta soarele arzator, in special in martie-octombrie. Trebuie pusa intr-un loc cat mai luminos, dar nu in bataia directa a soarelui. Iarna insa, se bucura de orice raza de soare.
Vara se dezvolta si infloreste cel mai frumos, la temperaturi de 15-22 grade C. Iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 13 grade C.

Cumparare

Poate fi gasita tot timpul anului. Trebuie avut grija ca frunzele sa fie sanatoase si carnoase, iar planta trebuie sa aiba multi boboci. Ingrijita cu atentie, traieste mai multi ani, inflorind aproape continuu.
Este o planta ieftina, insa varietatile mai rare pot fi ceva mai scumpe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu