ORHIDEEA
Orhideele reprezinta mai mult de o zecime din florile lumii, existand mai bine de 30 000 de specii! Orhideele au cucerit intreaga planeta, dar cele mai multe se afla in padurile tropicale.
Flori extraordinare ca frumusete, forma, culoare si parfum, orhideele manifesta o mare varietate de comportamente pentru a trai, a inflori si a se reproduce. Sunt plante aeriene ale caror radacini nu se infig in sol, ci isi iau hrana captand microorganismele continute in apa de ploaie care curge peste ele. De aceea orhideea trebuie plantata, in primul rand, intr-un ghiveci transparent. In natura, semintele de orhidee traiesc in simbioza cu o ciuperca, iar in absenta acesteia, germinarea nu este posibila.
Orhideea se poate incadra perfect oricarui decor. Insa, trebuie sa ii oferim conditii adecvate si o ingrijire potrivita.
Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe si curentii de aer. Iarna adora temperaturile de 14 -16 grade C, iar vara pe cele de 22 - 24 grade C. Pentru stropiri, este bine sa fie folosita apa la temperatura medie (pentru ca planta sa nu intre in soc termic si sa ii cada bobocii) si fara calcar (apa de ploaie sau apa de izvor slab mineralizata ar fi ideale!) sau ceai rece. Daca nici una dintre aceste variante nu este posibila, atunci foloseste apa de la chiuveta, tinuta intr-o sticla 2-3 zile.
Atunci cand uzi orhideea, NU uda frunzele si evita sa lasi apa sa stagneze in farfurioara. Iarna, cand incalzirea functioneaza, iar atmosfera este uscata si calda, atunci este permis sa pulverizezi apa pe frunze; o alta optiune este sa pui ghiveciul pe un strat de pietris de rau mentinut mereu umed.
Atentie!!! In cazul pulverizarilor, nu uda florile pentru ca se pot pata.
Poti administra ingrasamant pentru orhidee in apa pulverizata pefrunze sau diluat in apa de stropit, la fiecare doua stropiri. Dupa inflorire, planta trebuie mutata la fiecare 2-3 ani intr-un substrat compus din scoarta de copac maruntita, muschi, polistiren si turba grosiera (in toate supermarket-urile care au si raion pentru flori, se gaseste pamant special de orhidee).
Cum faci orhideea sa reinfloreasca? Dupa inflorire, instaleaza planta intr-o camera mai rece sau in gradina, la umbra unor arbori mari. Stropitul trebuie redus, dar pulverizarea apei pefrunze poate fi mentinuta.
Poti administra ingrasamant pentru orhidee in apa pulverizata pe
Cum faci orhideea sa reinfloreasca? Dupa inflorire, instaleaza planta intr-o camera mai rece sau in gradina, la umbra unor arbori mari. Stropitul trebuie redus, dar pulverizarea apei pe
Cand o tulpina a terminat de inflorit, nu trebuie taiata niciodata de la baza. Fie se asteapta inmugurirea noilor tije florale pe tulpina si apoi se taie crenguta, chiar deasupra mugurilor, fie se taie la al treilea nod de la radacina. Recomand prima varianta!
Iata cele mai cunoscute specii de orhidee:
Iata cele mai cunoscute specii de orhidee:
- Phalaenopsis (asa-numitele orhidee-fluture infloresc o data sau de doua ori pe an)
- Cattleya (toamna sau primavara, aceasta orhidee produce flori parfumate)
- Cymbidium (numeroasele lor flori reunite in ciochini densi infloresc o data pe an, in perioada mai-octombrie)
Matsuo Basho: "Mireasma de orhidee pe aripi de fluture s-a mutat."
Ai idee de unde se pot cumpara seminte de diferite specii de orhidee?
RăspundețiȘtergere