duminică, 28 octombrie 2012

IKEBANA


UN PIC DE ISTORIE...

Deseori, noi europenii ne intrebam de ce asiaticii, in speta japonezii, nu-si arata varsta. Aproape niciodata nu reusim sa ghicim varsta unei femei japoneze. De ce? Pentru ca a lucra cu florile, a fi mereu inconjurat de ele, te ajuta sa ramai tanar, atat fizic, dar mai ales spiritual, sufleteste.

Cu o traditie de sute de ani, imprumutata de fapt de la chinezi, ikebana reprezinta arta aranjarii florilor, nu pentru un aspect neaparat estetic, cat pentru punerea in forma a unor idei si notiuni abstracte. O compozitie efemera din flori este realizata cu migala, potrivit unei ordini ceremoniale, fiind insotita de o lunga meditatie.

Putem intelege pe deplin aranjamentele florale japoneze doar atunci cand vom intelege conceptia lor despre viata!!!

Pentru japonezi fiecare floare si fiecare planta au o semnificatie aparte si nu putine sunt florile carora le sunt consacrate sarbatori la care participa intreaga comunitate.

De exemplu:

  • PINUL – simbolizeaza puterea, forta naturii, devotametul si dragostea fata de tara sau persoana iubita;
  • LOTUSUL – este considerat simbolul puritatii supreme;
  • CRIZANTEMA – simbolizeaza demnitatea, fiind, de altfel, floarea nationala a Japoniei;
  • IRISII – sunt considerati florile baietilor;
  • FLORILE DE PIERSIC – sunt considerate florile fetelor;
  • BAMBUSUL – simbolizeaza intelepciunea si personalitatea;
  • RAMURILE TORSIONATE ALE SALCIEI – semnifica dorul dupa persoana iubita si dorinta ca aceasta sa se intoarca acasa.
Cel care face un aranjament Ikebana trebuie mai intai sa se elibereze de orice grija cotidiana pentru a se identifica cu floarea ca parte integranta a naturii si a ordinii stabilite de Creator. De altfel, aranjamentele florale japoneze, indiferent de stil, reflecta atasamentul profund al omului fata de natura, dorinta sa de a se integra in armonia creatiei divine.

Pentru japonezi, o data cu asezarea unei prime flori in vaza, in ea ia nastere o lume independenta, creata cu ajutorul florilor si al crengilor asezate in ea. Ideea de baza este exprimata cel mai bine de cuvantul Ikebana, care inseamna a face sa traiasca floarea in apa (in lac), dar care semnifica si reinsufletirea plantelor in starea lor initiala, naturala.

Arta florala Ikebana are o stransa legatura cu celelalte ramuri ale artei japoneze. Astfel, pentru cunoasterea si intelegerea artei Ikebana de aranjare a florilor, trebuie cunoscute si invataturile filozofiei zen-budiste, arta gradinaritului, pictura traditionala, caracteristicile pregatirii si ale ceremoniei servirii ceaiului.

Genul cel mai original al istoriei artei japoneze, care a influentat profund aranjamentele florale Ikebana, este pictura sumi.  Majoritatea picturilor sumi se pot agata de perete, fiind picturi fara rama, care pot fi facute sul; asezarea lor este in stransa relatie cu natura. Materialele picturii sumi sunt apa si tusul negru.

Ceremonia ceaiului inseamna si ea mai mult decat o petrecere placuta a timpului impreuna, arta preparatii si servirii ceaiului fiind menita sa exprime armonia dintre univers si om.

Ikebana nu este doar o arta decorativa, este mai mult decat atat si difera esential de simpla decoratiune. Ea devine arta adevarata atunci cand efectul depaseste faza de delectare si de desfatare, daca atat in sufletul creatorului, cat si in cel al privitorului, un buchet de flori sau o creanga este in stare sa deschida lumea infinita a spiritului si a frumusetii.
Tocmai de aceea, pentru japonezi chiar si simpla creanga, cu sau fara frunze si flori, asezata intr-un anume mod, poate reprezenta un mod de exprimare a unui gand, sentiment sau chiar a unei intregi filozofii de viata.

La inceput, aranjamentele florale Ikebana aveau un caracter profund religios si se regaseau doar in templele budiste, calugarii budisti fiind initiatorii artei florale Ikebana.

Cele mai cunoscute sitluri sunt Rikka, Nageire, Seika (Shoka), Moribana, Heika si Jiyubana (stilul liber sau free style), iar scolile cele mai renumite, cu o traditie indelungata, sunt Ikenobo, Sogetso si Ohara.

*Informatii obtinute cu ajutorul dlui. Conf. Univ.Dr. Florin Toma, de la Facultatea de Horticultura Bucuresti si al dnei Sanda Lazur, profesor de Ikebana, la Centrul de Studii Romano-Japoneze.


miercuri, 17 octombrie 2012

CRIZANTEMELE

''Octombrie a lasat pe dealuri
Covoare galbene si rosii
Trec nouri de argint in valuri
Si canta a dragoste cocosii...''
Asa cum ne spune si Tudor Gherorghe in cantecul sau Octombrie, acum avem parte de cele mai fumoase nuante de galben, portocaliu, rosu, natura fiind in aceasta perioada foarte generoasa cu paleta de culori si ofera privirii noastre un joc minunat din nuantele culorilor calde.

Numite de japonezi si "florile de aur", crizantemele se gasesc intr-o mare varietate de forme si culori. Dar daca sunt bine ingrijite, odata taiate ele ne pot fi alaturi chiar si trei saptamani.

Crizantemele taiate se oparesc la codite, inainte de a fi puse in vaze si dupa ce, bineinteles, sunt taiate sub apa la dimensiunea dorita. Daca sunt putin "ciufulite" din transport, le puteti lasa in apa calda mai mult timp, pana isi revin. Pentru a-si trage mai bine apa, in partea de jos a tulpinii, se taie tija transversal, in cruce.

Daca au multi boboci, pentru a se deschide toti, asezati-le intr-un loc luminos si calduros.

In rest, se ingrijesc la fel ca toate celelalte flori taiate.

Mai jos va ofer cateva aranjamente de toamna din crizanteme, care sunt simbol al bucuriei, prieteniei si optimismului, alaturi de simbolul virutii, frumusetii si elegantei, adica crinii si un "Multumesc pentru intelegere" transmis prin prezenta hortensiei, impreuna cu aprecierea, adusa de lisianthus si incununate de dragoste, tandrete si finete, prin inegalabilii trandafiri!!!










luni, 15 octombrie 2012

LA VIE EN ROSE...

Ne aflam in plina zodie a Balantei si ce alt buchet le putem oferi nativelor acestei zodii decat ceva elegant si distins?!

Iata un buchet care capata anumite semnificatii, in functie de relatia pe care o aveti cu persoana careia ii este oferit!

Pentru domni: Daca nu sti cum sa-i demonstrezi ca esti o persoana tandra, dar totodata un barbat pasional si seducator, atunci iata un buchet potrivit pentru femeia pe care o iubesti!

Si chiar daca nu sunteti indragostiti, si chiar daca sunteti femei puteti oferi un astfel de buchet care va exprima aprecierea voastra reala fata de cealalta persoana!

O combinatie reusita intre crinul de Malabar (gloriosa), lalele roz, astilbe rosu-grena si crengute de tufanele alb-galbui, intregita de frunze de aspidistra.

marți, 9 octombrie 2012

POVESTE

 
 
Coincidenta, intamplare, destin.....
 

 
Poate nimic din toate astea sau poate putin din fiecare...numai ca eu nu cred in coincidente!!! Pentru ca nimic nu este intamplator in lume, cumva totul se intampla cu un sens, chiar daca nu ne este dat sa-l descifram atat de usor.
 
Acum cateva zile am facut un aranjament cu gandul de a-l lua la servici, pentru a ma bucura impreuna cu colegii mei de frumoasele flori de toamna. Zis si facut:)!
 
Cand am ajuns insa la munca, atmosfera era....euforica, pentru ca vorba reclamei: "O sa avem un nepoteeeeellll!!!!"
 
O colega astepta cu sufletul la gura nasterea nepotelului ei, la acel moment, sora ei fiind in operatie de cezariana! Si nepotelul nu ne-a facut sa asteptam prea mult, pentru ca la scurt timp a gustat prima gura din viata asta!
 
Si iata cum aranjamentul facut de mine a fost facut parca special pentru el si mama lui!!!
Si iata cum in aceeasi zi acest blog a prins viata prin ochii celorlalti!!!
Si iata cum lucrurile se intampla atunci cand ne asteptam mai putin, desi cumva demult le pregatim venirea!!!
 
Pentru mine aceasta conjunctura nu este intamplatoare, este un inceput de drum, care nu stiu unde va duce, dar care stiu sigur ca pana acum m-a ajutat enorm!
 
Fie ca nepotelul "nostru" (pentru ca l-am adoptat repede cu totii:)!) sa fie sanatos, voios si fiecare alegere pe care o va face sa fie din si pentru suflet!
 
Iata si aranjamentul cu pricina:
 
 
 
 

luni, 8 octombrie 2012

luni, 1 octombrie 2012

DRACAENA – Dracena

Este originara, in principal, din Africa si Asia tropicala. Caracterizata prin viata lunga si cresterea relativ lenta (aproximativ 10 cm pe an), planta e cunoscuta pentru frunzele ei frumoase, adesea pestrite. Dracaena are frunze lanceolate si arcuite care cresc sub forma  de tufa in partea de sus a tulpinii. Odata cu imbatranirea, frunzele de la baza si din treimea mijlocie cad, iar plantele raman cu tulpina golasa si un manunchi de frunze in varful acesteia.

Dracaenele au nevoie de lumina stralucitoare, intensa (fara insa ca soarele sa bata direct pe planta), insa fara caldura excesiva. Cele mai multe specii necesita aproximativ o temperatura constanta de 18 grade C. Daca temperatura este insuficienta, frunzele se ofilesc si cad. Aceste plante au nevoie, in general, de umiditate ridicata in aer, dar moderata si constanta in substrat. Substratul trebuie sa fie mijlociu, fertil, bine drenat si reavan.

Se inmulteste prin marcotaj* aerian, butasi de varf de lastar, butasi de fragmente de tulpina; se poate inmulti si prin seminte aduse din import.

Cum se ingrijeste o dracaena?

Udati planta in fiecare saptamana: substratul ar trebui sa ramana umed, fara ca apa sa stagneze. Lasati suprafata sa se usuce usor inainte de urmatoarea udare, pentru ca pamantul nu trebuie sa balteasca. Primavara si vara, spalati plata o data pe luna. In timpul iernii, lasati pamantul sa se usuce mai bine.

Daca aerul din camera este uscat, pulverizati frunzele zilnic si puneti ghiveciul pe un strat de pietricele umede sau pe marmura.

Fertilizati planta la fiecare 15 zile in timpul cresterii.

Nu schimbati ghiveciul dracaenei atunci cand radacinile ies din el pentru ca plantei ii place sa se simta inghesuita. Dracaena draco face exceptie. Pentru ea luati un ghiveci mai mare petru ca ii place sa aiba spatiu.

Daca doriti sa ramificati planta, primavara, taiati-i tulpina principala si turnati peste ea ceara de vindecare.

Sub frunzele ei pot aparea insecte maro, pe care le pueti elimina cu ajutorul unui tampon imbibat in alcool. In cazul in care atacul insectelor este prea mare, sprayati cu un insecticid sistemic.

Sfaturi de la peisagisti

Dracaena, ca multe alte plante verzi, are propietati absorbante si depoluante, neutralizand mirosurile produselor pe care le folosim zilnic in tabieturile noastre (parfumuri, acetona, produse de curatat etc.). Puteti sa le aezati intre ficusi sau filedendroni pentru un efect estetic frumos si purificator. Contrat credintei populare, elibereaza mai mult oxigen decat absoarbe, astfel incat puteti sa o asezati, linistit, in camera voastra.

Soiuri de Dracaena

Dracaena deremensis are frunze mari, marcate cu dungi longitudinale albe subtiri – varietatea “Warneckii”:



Sau late – varietatea “Bausei”:



Varietatea “Compacta” are frunze colorate in verde inchis, dispuse des de la baza plantei:



Dracaena marginata are frunzele cu marginea rosie (la varietatea “Bicolor”). Este specia cea mai toleranta vis-à-vis de temperatura si umiditate. Acesta este probabil motivul pentru care este cea mai prezenta specie in interior. Tolereza bine semiumbra, dar acest lucru ii va incetini cresterea.



La varietatea “Tricolora” este un soi cu frunze dungate in trei culori: roz, crem si verde:



Dracaena fragrans are frunzele foarte late, lungi si arcuite. Tolereaza bine semiumbra:


La varietatea “Massangeana” frunzele au o dunga galbena de-a lungul nervurii mediane:



Dracaena draco este, de asemenea, mai putin dificila si suporta neglijenta. Rasina ei este de culoare rosie si creste destul de incet. Totusi, are nevoie de un ghiveci mare, chiar si cand este doar un puiet, deoarece are un sistem radicular foarte bine dezvoltat. Ii place mai mult un amestec de turba cu pamant.


Dracaena australis are frunze verde-maronii si este una dintre putinele care poate fi plantata in aer liber pentru ca rezista pana la -5 grade C.



*Despre marcotaj

Marcotajul se bazeaza  pe propietatea ramurilor tinere de a forma radacini cand sunt puse in contact cu solul, fara a fi detasate de pe planta mama.
Marcotajul se aplica, in procedeul folosit, din primavara (inainte de pornirea vegetatiei) si pana la sfarsitul lunii iunie. Marcotele sunt bune de plantat dupa 1-2 sezoane de vegetatie.