vineri, 14 decembrie 2012

Despre mirodenii

Suntem in perioada sarbatorilor de iarna, cand ne pregatim de carnati, sarmale, cozonac, vin fiert si alte bunatati:), iar mirodeniile sau condimentele sunt la mare cautare. Acestea ar trebui sa fie nelipsite din bucataria noastra si in restul anului. Atat pentru faptul ca dau o aroma si un gust deosebit mancarurilor, cat si pentru efectul lor curativ.

Descoperirea si utilizarea mirodeniilor este extrem de veche. Arheologii cred ca primele utilizari dateaza de pe vremea omului primitiv, care folosea diverse frunze pentru a infasura mancarea, conferindu-i astfel diverse gusturi si arome.

Au fost descoperite papirusuri egiptene care fac referiri la utilizarea diferitelor mirodenii pentru tratarea bolilor.
Grecii isi onorau campionii la olimpiade prin bai cu plante.
Arabii pastrau secretul asupra surselor de obtinere a mirodeniilor, inventand povesti despre tinuturi salbatice, greu de atins, indepartand astfel cautatorii de mirodenii de adevaratele zone unde se gaseau acestea.



Bucataria indiana - cea mai condimentata bucatarie din lume

Curry este doar unul din condimentele si aromele care dau savoare felurilor de mancare indiene. Fiecare regiune in parte are amestecul ei specific de mirodenii si retete secrete pe care nu le gasesti in alta parte, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belsug in bucatarie.

Indienii sunt mari gurmanzi si isi venereaza mancarea, care joaca un rol important in cultura lor. In India festivalurile sunt adevarate spectacole cu mancare, pentru ca fiecare dintre sarbatori are feluri dedicate, in timp ce altele sunt complet interzise.

Mancarea are importanta cuvenita, iar mesele indienilor, chiar si cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mancare cu pui sau peste, garnituri variate cu orez, muraturi si un desert. Sa pregatesti si sa imparti mancarea cu oaspetii tai e semnul suprem de ospitalitate in India.

Bucataria indiana este considerata la fel de faimoasa precum cea franceza si la fel de raspandita precum cea chineza. Pe unele le-au adaptat usor toate bucatariile lumii: scortisoara sau cuisoarele, dar altele sunt trecute si acum la categoria mirodeniilor exotice: sofranul de india, cardamonul sau chimionul.

Totusi, cel mai celebru nume asociat bucatariei indiene ramane curry, care spre surprinderea multora este etichetat cu numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez si legume sau carne.

Pe langa acestea se folosesc si alte condimente: sofranul de India care da culoarea galbena, coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamond si chimion. In bucataria indiana clasica acest amestec numit garam masala se pregateste proaspat, inainte de a incepe gatitul.




Va ofer cateva sugestii privind folosirea mirodeniilor cu diverse mancaruri:

Pentru carne de pui – curry, busuioc, ghimbir, mustar, boia, tarhon, cimbru, ienibahar, dafin, marar, usturoi, tarhon, piper, rozmarin, sofran.
Pentru peste - ienibahar, coriandru, cimbru, rozmarin, patrunjel, busuioc, dafin, curry, ghimbir, sofran.
Pentru carne de miel - busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chimen, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.

Pentru carne de vita – piper, busuioc, dafin, maghiran, oregano, curry, salvie, chimen, tarhon, cimbru, chili, chimen, patrunjel, rozmarin.
Pentru branzeturi - busuioc, chimen, telina, hazmatuchi, chili, coriandru, marar, usturoi, maghiran, mustar, nucsoara, boia, piper, salvie, tarhon, cimbru.

Pentru supe si ciorbe – dafin, busuioc, piper, chimen, marar, patrunjel, rozmarin, salvie, cimbru, leustean, chili, anason, maghiran.
Pentru cartofi – tarhon, cimbru, busuioc, chimen, coriandru, marar, oregano, boia, rozmarin.
Pentru fasole - chimen, chili, oregano, salvie, cimbru, dafin, marar.





Pofta mare:):):)!!!






duminică, 9 decembrie 2012

Craciun

Indiferent unde ne petrecem aceste zile de decembrie, farmecul sarbatorilor ne duce ca gandul la povestile de iarna spuse de bunici, la zilele pe care le vom petrece alaturi de familie si de cei dragi, de cei pe care nu i-am vazut prea des, din diverse motive. Vom alege cu sufletul, sau asa ar trebui:), ca sa trecem cu bine si in noul an!

Nu-mi plac urarile de genul: sa fim mai buni, mai umani, mai calzi....si stiti de ce? Pentru ca asa ar trebui sa fim tot timpul anului, nu numai de si in preajma sarbatorilor. Asa cum ar trebui sa ne aducem tot timpul aminte de cei mai saraci decat noi, fara sa-i judecam pentru conditia lor!, sa ne aducem aminte de copiii abandonati sau cu probleme speciale, de batrani uitati prin azile....,nu doar acum!

Pentru Craciunul acesta, va propun si un altfel de braduti, care nu ocupa mult loc si ne pot incanta privirea atat acasa, cat si la birou:)




Si cateva aranjamente facute la floraria dlui Stefan Ditu, Flowers Garden!









Sf. Nicolae

Chair daca a trecut Sf. Nicolae, suntem in plina luna a cadourilor, asa ca cei care si-au serbat onomastica au deschis seria cadourilor de iarna!!!

Pentru ei si nu numai, flori, flori, flori...







Cu chef de ras!!!

Pregatiti-va de distractie!!! Vin sarbatorileeeee:):):)!!!

Asa ca, daca aveti chef de ras si distractie nu ezitati sa mergeti la Atelierele de ras de la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin!!!

Si pentru Monica, un aranjament vesel:):




Cu gandul la copilarie...

Pe 30 noiembrie a fost Sf. Andrei (ocrotitorul Romaniei), asadar si ziua surorii mele, Andreea!

Am fost sa cumpar flori, dar nu eram foarte hotarata ce sa iau. Plimbandu-ma printre magazinele de flori, mi-au ''picat'' ochii pe garoafe! Da, garoafe:)!!! Si atunci am spus, de ce nu?!

De ce sa nu ne intoarcem la copilarie?! La vremea cand nu stiam prea bine ce inseamna griji, probleme, lipsa banilor si a lucrurilor pe care ni le doream, pentru ca toti ai nostri (parinti, bunici, unchi si matusi) faceau tot ce puteau pentru a nu ne lipsi nimic!

La vremea cand singurele flori care se gaseau in florarii erau garoafele care se inveleau in hartie mata, ca si cum frumusetea lor nu trebuia admirata. Doar cei mai "instariti" isi permiteau sa duca profesorilor la scoala tradafiri sau gerbera invelite in celofan:)!!!

Asa ca, iata-ma daruindu-i Andreei un motiv pentru a ne intoarce la copilarie, la siguranta si protectie, la vremea cand totul era posibil, iar cuvantul "obstacol" nu exista in vocabularul nostru!



MAMA

Multumesc MAMA!!!

Mi se intampla deseori sa doresc sa fac un aranjament doar din dorinta de a crea. De data asta am ales sa fac un aranjament din flori diferite, micut, in nuante incepand se la roz pal pana la mov "cardinal" (culoarea preferata a mamei!).

Cineva mi-a spus candva ca oamenii se definesc prin propria lor creatie, iar legaturile cele mai puternice se stabilesc prin intermediul ei!!! Atunci cand creezi, indiferent in ce domeniu, daca o faci cu toata fiinta ta, daca ESTI acolo in momentul creatiei, te vei apropia foarte mult de adevarata ta natura, de latura divina a fiintei tale.

Punand florile in micutul meu aranjament, totul parca prindea forma si contur pentru ca fiecare fir ma ducea cu gandul la mama mea. La cum e ea, la tot ce a facut pentru mine (si sora mea), la sacrificiile ei, la renuntarile ei, dar si la bucuria din suflet pentru fiecare realizare a noastra, la ingrijorarea ei pentru incercarile prin care trecem, dar si la daruirea ei pentru ceilalti.

Nu cred ca ar trebui sa astept ziua de 8 Martie pentru a-i spune mamei ca-i sunt recunoscatoare ca exista, ca ma iubeste neconditionat, dar ca este datoare fata de ea si fata de Dumnezeu sa-si traiasca din plin propria viata si sa nu uite niciodata de EA, dincolo de noi, fetele ei!!!

Inca o data:
 Multumesc MAMA!!!