Descoperirea si utilizarea mirodeniilor este extrem de veche. Arheologii cred ca primele utilizari dateaza de pe vremea omului primitiv, care folosea diverse frunze pentru a infasura mancarea, conferindu-i astfel diverse gusturi si arome.
Au fost descoperite papirusuri egiptene care fac referiri la utilizarea diferitelor mirodenii pentru tratarea bolilor.
Grecii isi onorau campionii la olimpiade prin bai cu plante.
Arabii pastrau secretul asupra surselor de obtinere a mirodeniilor, inventand povesti despre tinuturi salbatice, greu de atins, indepartand astfel cautatorii de mirodenii de adevaratele zone unde se gaseau acestea.
Bucataria indiana - cea mai condimentata bucatarie din lume
Curry este doar unul din condimentele si aromele care dau savoare felurilor de mancare indiene. Fiecare regiune in parte are amestecul ei specific de mirodenii si retete secrete pe care nu le gasesti in alta parte, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belsug in bucatarie.
Indienii sunt mari gurmanzi si isi venereaza mancarea, care joaca un rol important in cultura lor. In India festivalurile sunt adevarate spectacole cu mancare, pentru ca fiecare dintre sarbatori are feluri dedicate, in timp ce altele sunt complet interzise.
Mancarea are importanta cuvenita, iar mesele indienilor, chiar si cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mancare cu pui sau peste, garnituri variate cu orez, muraturi si un desert. Sa pregatesti si sa imparti mancarea cu oaspetii tai e semnul suprem de ospitalitate in India.
Bucataria indiana este considerata la fel de faimoasa precum cea franceza si la fel de raspandita precum cea chineza. Pe unele le-au adaptat usor toate bucatariile lumii: scortisoara sau cuisoarele, dar altele sunt trecute si acum la categoria mirodeniilor exotice: sofranul de india, cardamonul sau chimionul.
Totusi, cel mai celebru nume asociat bucatariei indiene ramane curry, care spre surprinderea multora este etichetat cu numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez si legume sau carne.
Pe langa acestea se folosesc si alte condimente: sofranul de India care da culoarea galbena, coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamond si chimion. In bucataria indiana clasica acest amestec numit garam masala se pregateste proaspat, inainte de a incepe gatitul.
Va ofer cateva sugestii privind folosirea mirodeniilor cu diverse mancaruri:
Pentru carne de pui – curry, busuioc, ghimbir, mustar, boia, tarhon, cimbru, ienibahar, dafin, marar, usturoi, tarhon, piper, rozmarin, sofran.
Pentru peste - ienibahar, coriandru, cimbru, rozmarin, patrunjel, busuioc, dafin, curry, ghimbir, sofran.
Pentru carne de miel - busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chimen, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.
Pentru carne de vita – piper, busuioc, dafin, maghiran, oregano, curry, salvie, chimen, tarhon, cimbru, chili, chimen, patrunjel, rozmarin.
Pentru branzeturi - busuioc, chimen, telina, hazmatuchi, chili, coriandru, marar, usturoi, maghiran, mustar, nucsoara, boia, piper, salvie, tarhon, cimbru.
Pentru supe si ciorbe – dafin, busuioc, piper, chimen, marar, patrunjel, rozmarin, salvie, cimbru, leustean, chili, anason, maghiran.
Pentru cartofi – tarhon, cimbru, busuioc, chimen, coriandru, marar, oregano, boia, rozmarin.
Pentru fasole - chimen, chili, oregano, salvie, cimbru, dafin, marar.
Pofta mare:):):)!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu