luni, 1 octombrie 2012

DRACAENA – Dracena

Este originara, in principal, din Africa si Asia tropicala. Caracterizata prin viata lunga si cresterea relativ lenta (aproximativ 10 cm pe an), planta e cunoscuta pentru frunzele ei frumoase, adesea pestrite. Dracaena are frunze lanceolate si arcuite care cresc sub forma  de tufa in partea de sus a tulpinii. Odata cu imbatranirea, frunzele de la baza si din treimea mijlocie cad, iar plantele raman cu tulpina golasa si un manunchi de frunze in varful acesteia.

Dracaenele au nevoie de lumina stralucitoare, intensa (fara insa ca soarele sa bata direct pe planta), insa fara caldura excesiva. Cele mai multe specii necesita aproximativ o temperatura constanta de 18 grade C. Daca temperatura este insuficienta, frunzele se ofilesc si cad. Aceste plante au nevoie, in general, de umiditate ridicata in aer, dar moderata si constanta in substrat. Substratul trebuie sa fie mijlociu, fertil, bine drenat si reavan.

Se inmulteste prin marcotaj* aerian, butasi de varf de lastar, butasi de fragmente de tulpina; se poate inmulti si prin seminte aduse din import.

Cum se ingrijeste o dracaena?

Udati planta in fiecare saptamana: substratul ar trebui sa ramana umed, fara ca apa sa stagneze. Lasati suprafata sa se usuce usor inainte de urmatoarea udare, pentru ca pamantul nu trebuie sa balteasca. Primavara si vara, spalati plata o data pe luna. In timpul iernii, lasati pamantul sa se usuce mai bine.

Daca aerul din camera este uscat, pulverizati frunzele zilnic si puneti ghiveciul pe un strat de pietricele umede sau pe marmura.

Fertilizati planta la fiecare 15 zile in timpul cresterii.

Nu schimbati ghiveciul dracaenei atunci cand radacinile ies din el pentru ca plantei ii place sa se simta inghesuita. Dracaena draco face exceptie. Pentru ea luati un ghiveci mai mare petru ca ii place sa aiba spatiu.

Daca doriti sa ramificati planta, primavara, taiati-i tulpina principala si turnati peste ea ceara de vindecare.

Sub frunzele ei pot aparea insecte maro, pe care le pueti elimina cu ajutorul unui tampon imbibat in alcool. In cazul in care atacul insectelor este prea mare, sprayati cu un insecticid sistemic.

Sfaturi de la peisagisti

Dracaena, ca multe alte plante verzi, are propietati absorbante si depoluante, neutralizand mirosurile produselor pe care le folosim zilnic in tabieturile noastre (parfumuri, acetona, produse de curatat etc.). Puteti sa le aezati intre ficusi sau filedendroni pentru un efect estetic frumos si purificator. Contrat credintei populare, elibereaza mai mult oxigen decat absoarbe, astfel incat puteti sa o asezati, linistit, in camera voastra.

Soiuri de Dracaena

Dracaena deremensis are frunze mari, marcate cu dungi longitudinale albe subtiri – varietatea “Warneckii”:



Sau late – varietatea “Bausei”:



Varietatea “Compacta” are frunze colorate in verde inchis, dispuse des de la baza plantei:



Dracaena marginata are frunzele cu marginea rosie (la varietatea “Bicolor”). Este specia cea mai toleranta vis-à-vis de temperatura si umiditate. Acesta este probabil motivul pentru care este cea mai prezenta specie in interior. Tolereza bine semiumbra, dar acest lucru ii va incetini cresterea.



La varietatea “Tricolora” este un soi cu frunze dungate in trei culori: roz, crem si verde:



Dracaena fragrans are frunzele foarte late, lungi si arcuite. Tolereaza bine semiumbra:


La varietatea “Massangeana” frunzele au o dunga galbena de-a lungul nervurii mediane:



Dracaena draco este, de asemenea, mai putin dificila si suporta neglijenta. Rasina ei este de culoare rosie si creste destul de incet. Totusi, are nevoie de un ghiveci mare, chiar si cand este doar un puiet, deoarece are un sistem radicular foarte bine dezvoltat. Ii place mai mult un amestec de turba cu pamant.


Dracaena australis are frunze verde-maronii si este una dintre putinele care poate fi plantata in aer liber pentru ca rezista pana la -5 grade C.



*Despre marcotaj

Marcotajul se bazeaza  pe propietatea ramurilor tinere de a forma radacini cand sunt puse in contact cu solul, fara a fi detasate de pe planta mama.
Marcotajul se aplica, in procedeul folosit, din primavara (inainte de pornirea vegetatiei) si pana la sfarsitul lunii iunie. Marcotele sunt bune de plantat dupa 1-2 sezoane de vegetatie.
 
 

Un comentariu:

  1. Gasesc sfaturile pe intelesul oricui (chiar si pe al meu :D ). Multumesc, sper sa ma descurc. Sunt "incepator" in aceasta bransa. :)

    RăspundețiȘtergere