duminică, 16 septembrie 2012

INGRIJIREA FLORILOR TAIATE
Recomandari pentru toate florile taiate

Cu totii am primit sau daruit flori, le-am cumparat de la piata sau de la florarii pentru a ne bucura si infrumuseta camerele. Dar, am fost dezamagiti atunci cand am vazut ca nu au rezistat prea mult in vaze.
Asa ca, va transmit cateva "trucuri", mai mult sau mai putin stiute, menite sa ne ajute sa beneficiam mai mult de frumusetea buchetelor de flori.

Asadar:

Vasul pe care l-ati ales trebuie sa fie curat, destul de adinc si larg, pentru ca florile sa poata respira in voie si sa absoarba cata apa au nevoie (recomandabil este ca apa sa fie la temperatura camerei si adaugat conservant).

Conservantul. Cea mai simpla solutie conservanta este cea realizata din apa, aspirina si zahar! La 1 litru de apa se pun 10-15 g de aspirina si 10-15 g de zahar (cantitatea totala de aspirina si zahar fiind deci de 20-30 g/l de apa).

Eliminarea frunzelor bazale. Aceasta operatiune se face pentru portiunea bazala de circa 10 cm a tulpinii florale care va sta in apa. Pastrarea acestor frunze pe portiunea de tulpina care va sta in apa determina scurtarea duratei de pastrare a florilor prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor care impiedica absorbtia si circulatia apei prin tulpina pana la floare. Asadar, pentru a prevenii formarea bacteriilor, toata verdeata aflata sub nivelul apei trebuie indepartata.

Improspatarea taieturii bazale. Folosind un cutit foarte ascutit, intr-un vas cu apa separat plin de apa, (pentru ca aerul sa nu patrunda in celulele tijei!!!) taiati oblic circa 2.5 cm din acestea. Supravietuirea plantei depinde de ajungerea nestingherita a apei pana in virful petalelor.

!!! Este recomandabil sa nu folositi foarfeca!!!
Tija nu trebuie niciodata rupta, nici macar cea lemnoasa. Indepartarea cojii de pe tija scurteaza viata florii!!!


Intretinerea presupune schimbarea, daca nu zilnica a apei din vas, macar la doua zile, mai ales daca nu se foloseste conservant. Daca folositi conservant, atunci schimbarea se poate face la un interval de 2-4 zile. Va recomand sa folositi cat mai des si un pulverizator cu apa.
Atunci cand schimbati apa din vas, scurtati din nou tija cu 2-2.5 cm. Iar portiunile uscate sau ofilite se indeparteaza. Pe masura ce florile se imputineaza, este bine sa le mutati intr-un vas mai mic.

Florile sunt precum copiii! Ca sa creasca frumos, trebuie sa avem grija de ei!!! Asa cum tutunul dauneaza grav sanatatii (sper ca fumatorii nu se vor supara pe mine:)!!!), nici florile nu suporta fumul de tigara. Asadar, feriti-le de fum si aerisiti camera des.
Vasul trebuie asezat intr-un loc racoros si luminos din camera, dar ferit de surse de caldura sau de ventilatie.
Florilor nu le prieste nici curentul, iar in apropierea fructelor se trec mai repede din cauza etilenei emanate de acestea.

Apa din vas trebuie sa fie mai rece, la florile care infloresc primavara, si la temperatura camerei, la celelalte.
Daca florile sunt un pic ofilite, puneti-le in apa calduta (38-40 grade C) pana isi revin, dupa care schimbati apa cu una proaspata.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos si sa va bucurati cat mai mult de florile din vaza!!!

Mai jos este o poza cu un buchet pe care l-am facut eu si l-am oferit unei prietene de Sf. Marie:

 


Si o alta cu un buchet pentru mine:



Pe parcursul articolelor vor insera poze cu diverse buchete si aranjamente facute de mine, potrivite cu tema abordata.

Rabindranath Tagore: "Cerul saruta pamantul prin ploaie; pamantul saruta cerul prin flori" 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu